Потрібна допомога? 0800 35 86 65

МОВА САЙТУ

Встановити українську за замовчуванням?

Підтвердити

Життя команди Ostriv. Допомога для WHITE ROCK Bear Shelter

Зовсім недавно наша команда познайомилася з фотографом і мандрівником Денисом Копиловим, чиї роботи тепер експонуються у нас в рамках виставки "Ostriv між двома полюсами". Тут представлені фото зроблені в Антарктиді, Арктиці, Бразилії, Уганді, Кенії та Україні. Україну представляють фотографії з ведмедями з притулку WHITE ROCK Bear Shelter, який розташований в селі Березівка Житомирської області.

Місія цього закладу — зберегти біорізноманіття нашої планети, навчити поважати і цінувати кожну життя. І, найголовніше, дати шанс тваринам, які опинилися в неволі.

Наша команда постійно шукає цікавих партнерів для співпраці, тому, як у випадку з Денисом Копиловим, ми зацікавилися розплідником і вирішили побільше довідатися про нього.

Марина Шквиря — професійний зоолог, яка багато років вивчає ведмедів і вовків в дикій природі, є координатором проекту від фонду Save Wild в притулку WHITE ROCK. Марина люб'язно погодилася поспілкуватися з нами і розповісти про своїх підопічних. У притулку вона відповідає за процес збору інформації про ведмедів в біді, переговори з активістами, організацію rescue mission і програму реабілітації. Також її зонами відповідальності є контроль раціону харчування для підопічних (відповідність потребам підопічних), контроль роботи ветеринарів (своєчасна перевірка здоров'я підопічних) і, щоб люди дізнавалися про притулок і їх роботі з інтернету та інших ЗМІ.

Марина, як виникла ідея створення притулку? Хто був її ініціатором?

У 2013 році притулок був створений нашими колегами і друзями фондом Four Paws як тимчасове рішення до споруди їх притулку у Львівській області. З 2017 року ведмеді, врятовані цим фондом, стали переїжджати в новий притулок Домажир, а ми вирішили зберегти притулок вже під керуванням українського проекту Фонду Save Wild і рятувати ведмедів далі. Адже велика кількість тварин утримуються в поганих умовах і існуючих реабілітаційних центрів не вистачає. У 2017 році ми привезли першого ведмедя вже в рамках нашого українського проекту.

Чому саме ведмеді?

Традиційно склалося, що саме ведмедів дуже часто утримують у неволі в приватних руках — це цирки, ресторанні звіринці, мисливські притравочные станції. Все це — жахливі умови і жорстокість. При цьому Ведмідь бурий — це вид, занесений в Червону книгу України і в природі його залишилося не більше 250 особин. А в неволі утримуються майже 200! Ми віримо, що люди, що відвідали наш притулок і дізналися історії ведмедів, більше не підуть в цирк або ресторан з мишком в клітці. У нас не дуже велика територія і ми не можемо врятувати всіх. Але кожен наш Ведмідь — амбасадор дикої природи і люди дізнаються про проблеми саме завдяки тим, хто потрапив у притулок. В майбутньому ми мріємо розвинути мережу притулків для диких тварин. В першу чергу, розширити існуючий і створити ще один для вовків.

Як тварини потрапляють у притулок?

Про ведмедя у біді ми дізнаємося самі або від активістів. Потім через суд або добровільне угоду з власниками ведуться переговори про передачу ведмедя в притулок. Ми готуємо вольєр, транспортувальні клітку, запрошуємо ветеринарів і їдемо за твариною. Спочатку ведмедю належить ветосмотр, лікування і адаптація. Потім він може жити в окремому вольєрі або подружитися з сусідом.

Розкажіть про підопічних. Яку кількість тварин міститься? Які це породи (види?) ведмедів, їх стать, вік?

Зараз у нас 4 ведмедя. Це вид — бурий ведмідь. Вони живуть на території 0,6 га. У них є барлогу, басейни, кам'яні скелі і спеціальні іграшки, щоб не нудьгувати.

Юля — їй 14 років. Раніше вона жила у клітці у авто у циркового дресирувальника і виходила з крихітної клітини лише на арену. З 2015 року вона живе в нас, але скоро переїде в притулок Домажир наших партнерів до своєї подруги по порятунку Зої.

У 2017 році до нас звернулися відвідувачі ресторану-готелю в Хмельницькій області та надіслали фото ведмедика, котрий впав в апатію, в жахливому стані в маленькій і темної металевій клітці. Власники розуміли, що поліпшити умови не зможуть і відразу погодилися передати його нам. Так 5 річний Михасик став першим ведмедиком, врятованим нашим фондом.

У 2018 році до нас звернулися циркачі, які залишили професію і ми дізналися про Сина і Любочці (8 і 2 роки), які жили прямо у дворі приватного будинку в металевих клітках 2 на 2 метри без укриттів, водойми, барлоги або рослинності. Синочку довелося лікувати і пломбувати зуби. Ми запрошували спеціально стоматолога, працюючого з дикими тваринами. А Любочку ми познайомили з Михасиком і тепер вони живуть разом. Ми кастрируем самців і не розмножуємо ведмедів. Тому самець і самка можуть жити разом.

В яких умовах вони живуть? Чим живляться?

Вольєри з берлогами, басейнами і деревами, площа 0,6 га. У кожного ведмедя є також бокс. Тут його може оглядати ветеринар або кіпер, який закриває тварина на час прибирання або встановлення нових іграшок. Для того, щоб стимулювати природну поведінку і навчити ведмедиків після жорстоких умов утримання знову бути ведмедями, кіпери кожен день розкладають корму по вольєру і ховають їх у деревах і спеціальних конструкціях. Щоб мишко не нудьгував і не товстішав, а бігав, лазив і шукав корму в природі.

Годуємо ми їх овочами, фруктами, морською рибою, м'ясом, горіхами, яйцями, сиром, ягодами.

Є цікаві історії про підопічних ведмедів?

Коли ми привезли Михасика, ми його з клітки забрали, а клітку з нього немає. Три дні він боявся вийти на траву з боксу. Потім раптом зважився і побіг до озера. Але він перший раз побачив водойма, тому він повз обережненько на пузике до води і дотримувався задньою лапою за купини. Плюхнувся і поплив. З того дня озеро — його улюблене місце.

Які фахівці працюють у притулку?

У нашій команді різні люди — небайдужі і різних професій. Це будівельники, юристи, ветеринари, зоологи, фотографи та волонтери.

Наші кіпери працюють з 2013 року і багато вчилися, їздили стажуватися і обмінюватися досвідом в інші реабілітаційні центри — українські та європейські. Наша сильна сторона — це високий рівень компетенції. Ми працюємо з кращими українськими ветеринарами диких тварин. Також до нас приїжджали фахівці з Німеччини (Інститут досліджень зоопарків і дикої природи і їм Лейбніца), працюємо з фахівцями Національної академії наук та експертними групами по ведмедям МСОП (Міжнародна Червона книга).

На чиї кошти фінансується проект?

На пожертви небайдужих людей і компаній. Також з ветеринарним супроводом нам періодично допомагає фонду Four Paws. Ми хочемо розвивати програму опікунства над ведмедиками, щоб компанії, що бажають розвивати соціальну відповідальність у напрямку захисту тварин, могли допомагати ведмедям і розповсюджувати ідею про те, що ведмідь повинен жити на траві серед дерев, а не служити розвагою в цирку.

Яка подальша доля тварин? Відпускають їх на волю?

Ведмедя, що виріс з людьми, не можна повернути в природу. Тому наша мета — забезпечити максимально комфортне життя в умовах, наближених до природних. І активно проводити просвітницьку і навіть законотворчу роботу, щоб менше нових ведмежат потрапляли з природи в неволю.

Які активності проводяться для стимулювання інтересу до притулку?

Ми ведемо сторінку в фейсбуці і инстаграме, є свій сайт, часто спілкуємося з медіа. У нас вільний вхід — це важливо для дітей з навколишніх сіл і містечок. До нас приїжджають цілими шкільними автобусами на канікулах.

На сайті сказано, що проводяться свята та акції. Що вони собою являють?

Періодично ми влаштовуємо тематичні свята та екскурсії — Хеллоуїн, День пробудження ведмедів і тд. Діти можуть взяти участь у виготовленні іграшок для ведмедів і дізнатися багато нового про природу.

Також сказано, що проводяться екскурсії для відвідувачів з особливими потребами. Як це організовано і в чому особливість таких екскурсій? Як на них потрапити тим, хто цього потребує?

Територія у нас доступна — навколо всіх вольєрів можна проїхати коляскою і наш персонал завжди поруч і готовий допомогти.

Ми можемо індивідуально працювати з такими людьми. Для людей з особливими потребами в зорі дати тактильні відчуття — допомогти з приготуванням кормів або зайти в порожній вольєр, щоб представити себе ведмедем. Ми ще не проводили таких екскурсій, так як не було запиту. Але готові працювати в цьому напрямку.

Надихнувшись історією Марини про WHITE ROCK Bear Shelter, ми вирішили відвідати підопічних ведмедиків з готелями від Ostriv, привезли їм апельсини і горіхи. Нашому гідом став Олександр Леонов, завідувач господарством, який провів екскурсію і показав територію.

Олександр поділився мріями про те, щоб тварини, народжені дикими, проживали своє життя саме як дикі тварини, а не ставали об'єктами для знущань або іграшками для людини. А в притулках для дикої природи ніколи не було потреби.

Для такої заміської поїздки відмінно підійдуть куртки Barbour, якими ми і скористалися. А ви можете вибрати будь-яку, яка підійде по настрою і фасоном.

Ostriv store це

Оригінальні товари відомих брендів

Доставка по всій Україні*

Доставка кількох розмірів на примірку по Києву

Просте повернення і обмін
того, що НЕ підійшло

Магазини в Києві та Львові